torstai 31. elokuuta 2023
Amerikan ihmemaa
Mikäli nykyistä valtiovarainministeriä on uskominen, niin Suomi, isiemme maa on konkurssin partaalla. Ehkä noin onkin, mutta koska en hallitse edes omia raha-asioitani, en pysty ottamaan asiaan jyrkästi kantaa, mutta sen olen jostain lukenut, että maamme on keskiverto EU-valtiota rikkaampi ja myös vähemmän velkainen.
Ja senkin olen lukenut, että Kiinankin talous on romahtamassa. Ja luulen, ettei hyvin käy Venäjällekään, koska valtion talouden kannalta sota on verrattavissa siihen katastrofiin, että yksityinen kansalainen jäisi yhdellä kertaa työttömäksi ja päätyisi avioeroon. Hyvin ei näytä menevän USA:llakaan koska sen valtion velka on asukasta kohti noin kolminkertainen suomalaisiin verrattuna.
Toisaalta jotain talouden kannalta ilahduttavaakin olen lukenut. Hannu Sokalan kirjassa Maailman 50 vaarallisinta sukua kerrotaan, miten ihmiskunnan ikiaikainen unelma siitä, että köyhyys kielletään lailla, ratkaistaan helposti.
Nimittäin upporikkaiden verotusta on syistä, joita voi vain arvailla, kevennetty viime vuosikymmenet, mutta jos maailman monimiljonäärien veroastetta nostettaisiin nykyisestä 5 %:lla, niin lisätuotoilla voitaisiin maailmasta poistaa absoluuttinen köyhyys, jonka rajana pidetään 2 €:n päivätuloja.
Sokalan kirjan mukaan esimerkiksi maailman rikkain ihminen Elon Musk maksaa nykyään tuloistaan veroa 3,7 %. Tosin muistelenpa lukeneeni jostain, että raakaa kapaitalismia edustavassa USA:ssa vielä 1970-luvun alussa ökyrikkaiden ylin tuloveroaste oli peräti 90 % ja kansalaiset maksoivat varallisuusveroa 1 %:n varallisuudestaan riippumatta siitä, missä he asuvat.
Wikipedia antaa amerikkalaisten rikkaiden nykyisestä verotuksesta niin yllättävää tietoa, että hieman epäilen, ettei se ole koko totuus:
”Yhdysvaltojen verotus on maailman progressiivisimpia, Pohjoismaiden maailman vähiten progressiivisia. Esimerkiksi Tanskassa köyhimmät 30 % maksavat 14 % veroista, USA:ssa 6 %, rikkaimmat 30 % maksavat 49 %, USA:ssa 65 %.
Yhdysvalloissa verotetuin 1 % kansasta maksoi enemmän veroja kuin köyhimmät 95 %, vuonna 2007 eli Bushin hallinnon lopulla. He ansaitsivat 22,8 % tuloista ja maksoivat 40,4 % veroista. Ylin promille maksaa noin 20 % veroista.
Köyhempi puolisko ei maksa lainkaan tuloveroja. 3 % maksaa puolet veroista.
Ylin tuloviidennes tekee eniten töitä, investoi suhteellisestikin enemmän kuin muut ja maksaa yli 82 % veroista. Miljonääriperheitä on yhdeksän miljoonaa.”
Epäilen, että Amerikan verotuksen kummallisuuksia selittää se, että tuloerot ovat maassa valtavat, eli lähes Venäjän luokkaa ja että julkiset palvelut ovat pohjoismaisittain ajatellen huonot.
Lisätietoa Amerikan ihmemaasta löytyy tästä: https://liberalismi.net/wiki/Yhdysvallat
keskiviikko 30. elokuuta 2023
Probleemi
Tuusulan taiteilijayhteisön jäsenistä Juhani Aho, Pekka Halonen ja Järnefeltit olivat savolaistaustaisia, mutta Jean Sibelius oli ainoastaan Tohmajärvellä syntyneen Kuopion läänin kuvernööri Alexander Järnefeltin vävy.
Ei-savolainen Akseli Gallen-Kallelakin aikoi jossain vaiheessa muuttaa Tuusulaan ja halusi vuokrata sieltä asunnon, mutta eräs vanhemman puoleinen rouvashenkilö, jota epäilen Pekka Halosen vaimoksi Maija Haloseksi, esti muuton, sillä hän piti Gallen-Kallelaa siveettömänä miehenä, koska tämä oli julkaissut Probleemi-nimisen maalauksen, joka on eilen esittelemääni Symposionia astetta julkeampi.
Probleemin aihe on sama kuin Symposionin, vaikkakin pöydässä punssipullojen ääressä istuvat Jean Sibelius, Robert Kajanus ja Oskar Merikanto ovat tässä taulussa vähemmän humalassa, koska Merikanto pystyy vielä kohottamaan hieman päätään ja hymyilemään onnellisesti.
Symposionista poiketen pöydällä istuu nyljetty naishahmo, josta näkyvät vain luonnostellut jalat ja kädet taivutettuina polvien ympärille. Syystä, jota voi vain arvailla, Gallen-Kallela oli leikannut puukolla pois maalauksen toisen puolen, joten nyljetystä naisesta näkyy vain jalat ja käsi. Mutta turhaan taiteilija silpoi työtään, koska taulun siistittykin versio esti Tuusulaan muuttamisen.
https://serlachius.fi/akseli-gallen-kallelan-probleemi-symposion/
tiistai 29. elokuuta 2023
Symposion
Vaikka jäinkin kansakoulussa piirtämisestä laiskanläksylle enkä kuvataiteesta mitään ymmärrä, niin Akseli Gallen-Kallelan Symposion on mielestäni hyvin väkevä työ. Ehkä väkevyydessä voi sen kanssa kilpailla ainoastaan Vilho Lammen maalaus Sian hirtto.
Symposionissa silloinen Axel Gallén, Oskar Merikanto, Robert Kajanus ja Jean Sibelius, jotka pohtivat elämän ja taiteen arvoitusta. Kerrotaan, että myös Eino Leino olisi ollut pohdinnassa mukana, mutta hän lepää jo tilaisuuden tuossa vaiheessa päydän alla.
Jostain syystä tuolla kertaa taidetapahtumassa ei ollut mukana Pekka Halonen, vaikka ihan hyvin hän olisi voinut olla mukana, mikäli Antti Halosen Tuusula-kirjaa on yhtään uskominen.
Tuusula-kirjassa kerrotaan esimerkiksi tapaus, jossa Pekka Halonen oli yömyöhään taiteilijakavereineen kuljeskelemassa Helsingin kaduilla ja ilta oli jo niin myöhä, että ravintolat olivat jo sulkeneet ovensa. Sen sijaan Seurahuoneen yksi ikkuna oli jäänyt auki, jonka johdosta herraseurue alkoi lappaa ikkunasta sisälle. Paikalle saapunut poliisi ei oikein ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa ja kysäisi silmät sirrillään: ”No mitä sinä teet”. ”No mennäänpähän vain ikkunasta sisälle”, sanoi Pekka Halonen kuin olisi lukenut aapiskirjaa ja kömpi reikään.
Antti Halosen mukaan aluksi oltiin Seurahuoneella pari yötä yhteen menoon ja päivällä vähän levättiin nojaamalla pöytää vasten ja tuolin karmiin. Sitten osa meni pois, mutta tuli pian taas takaisin. Halonen korostaa, että vaikea on nyt enää muistaa, menikö siinä viisi päivää vai viikko ummelleen, mutta sitten kun silmän reunat alkoivat punottaa, päätettiin lähteä kotiin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Symposion_%28Akseli_Gallen-Kallela%29#/media/Tiedosto:Gallen_Kallela_Symposion.jpg
maanantai 28. elokuuta 2023
Pekka Halonen ja Maksim Gorki
Antti Halosen Tuusulan taiteilijayhteisön elämästä kertovasta kirjasta Taiteen juhlaa ja arkea paljastuu, ettei ainakaan ihan koko Suomen kansa ymmärtänyt ainakaan tapahtumahetkellä Bobrikovin murhan merkittävyyttä maamme historiassa.
Naapurin isäntä oli viemässä hevosellaan Eero Järnefeltiä asemalla ja taiteilija kertoi kyytimiehelleen, että: ”No nyt se Schauman sitten ampui sen Bobrikovin.” Siihen isäntä, joka ei ehkä ollut politiikasta kovinkaan kiinnostunut, vastasi: ”Vai ampu se sen! No mahroks niil’ olla kauankin kränää keskenäns?”
Antti Halosen kirjasta ilmenee myös se mielenkiintoinen asia, että taiteilija Pekka Halonen piilotteli sosialistista realismia edustavaa venäläistä kirjailijaa Maksin Gorkia luonaan Halosenniemessä.
Varmuuden vuoksi sovittiin Järvenpään puhelinkeskuksen hoitajan kanssa, että tämä tiedottaisi heti, jos santarmeja olisi ollut tulossa. Hänen piti soittaa tarvittaessa ja sanoa: ”Porsaat on irti, ottakaa kiinni!”
Ihan vaaratonta tuo silloisten toisinajattelijoiden piilottelu ei ollut, sillä esimerkiksi Juhani Ahon kaksi veljeä Pekka ja Kaarlo Brodfeldt karkotettiin poliittisista syistä Suomesta; luulen heidän muuttaneen Ruotsiin. Tosin kovin hirmuisilta silloisen tsaarin vallan vastustajien vainot eivät tunnu, kun niitä vertaa nykyisen tsaarin otteisiin.
Svinhufvud kuitenkin karkotettiin vallan Siperiaan asti, mutta se, mitä olen lukenut hänen Siperia-kokemuksistaan, todistaa enemmänkin sitä, että hän piti pohjolan matkaansa enemmänkin hyvänä metsästyslomana.
Toisaalta Lenin kyllä oikeasti kärsi Siperian karkotuksestaan, koska kirjeessään vanhemmilleen V.I. valitteli sitä, ettei hän edes isolla rahalla onnistu hankkimaan itselleen hyvää taloudenhoitajaa. Vallankumouksen jälkeen ei kukaan Siperiaan viety enää valittanut taloudenhoitajien huonoudesta. https://www.finlandiakirja.fi/fi/catalog/product/view/id/52772
sunnuntai 27. elokuuta 2023
Hänen majesteettinsa
Eilen taas ymmärsin, miten nuori on Suomen valtio. Kotikyläni Kärkkäälän kylätapahtumassa rohkaisin mieleni ja kävin jututtamassa 93-vuotiasta entistä kirkkoherra Esko Jalkasta, joka muuten on laulaja Kari Tapion setä, siitä, että mitenkä rakkauselämässään epäonnistuneen itsemurhaterroristi Eugen Schaumanin vuonna 1904 suorittama kenraalikuvernööri Bobrikovin murha oikein liittyikään Kärkkäälän kylän historiaan, kuten olin kuullut kylällä puhuttavan.
Esko Jalkanen kertoi, että hänen isänsä Ville Kustaa Jalkanen oli nuorena Suomen kaartin sotilaana näkemässä terrori-iskua Senaatin rakennuksessa. Tosin hän ei ollut paikalla vartijana tai muuna sellaisena turvamiehenä, kuten joskus olen kuvitellut, vaan hän oli pelkkä päivystäjänä, joten häntä ei voi syyttää tapahtuneesta.
Jalkanen kertoi myös, että hänen vuonna 1970 kuollut isänsä ei koskaan puhunut halventavasti tsaari Nikolai II:sta, kuten maassamme oli myöhemmin yleisenä tapana, vaan hän käytti aina entisestä esimiehestään arvostavaa nimitystä Hänen Majesteettinsa; hän ei siis puhunut Nikusta. Jollekulle historian linsenssille olisikin hyvä väitöskirjan aihe se, että mitenkä tavallinen Suomen kansa oikeasti suhtautui tsaareihin.
Suomen Kaarti kävi kesäisin sotaharjoituksissa Pietarin lähistöllä ja kerran jossain joukkojen katselmuksessa tapahtui niin, että Ville Kustaa Jalkanen seisoi Nikolai II:n vierellä ottamassa vastaan paraatia. Musiikkimiehenä Jalkanen oli suomalaisjoukon signalisti eli hän puhalsi torvella komennot koko joukko-osastolle. Silloin ei vielä ollut tekstiviestimahdollisuutta.
Eugen Schaumanin suorittama murha ei oikein mennyt niin sanotusti putkeen. Kolmesta pistoolin laukauksesta yksi kilpistyi univormun nappiin, yksi kunniamerkkiin ja yksi osui vyönsolkeen, josta sinkosi metallisiruja kenraalikuvernöörin vatsaan, jotka sitten aiheuttivat kuoleman. Hieman mietiskelen, että mahtoivatko Bobrikovin leikanneet suomalaiskirurgit syyllistyä jonkinlaiseen hoitovirheeseen.
Mutta nuori on maamme historia. Joskus iloisella 1970-luvulla tunnettu taidemaalari Sigrid Schauman ajoi ylinopeutta ja poliisit pysäyttivät hänet. Poliiseja kiinnosti, että onko vanharouva aiemmin ollut tekemisissä poliisin kanssa. Sigrid vastasi, että ”kyllä, silloin kun veljeni ampui Bobrikovin”.
Wikipedia ei muuten näytä kertovan ihan kaikkea maamme historian tunnetuimmasta poliittisesta murhasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bobrikovin_murha
lauantai 26. elokuuta 2023
Mora-mies
Kuten aiemminkin olen todennut, lienee Lapinlahden Halosten suku maamme taiteellisesti lahjakkain suku. Monta kertaa taiteellisesti lahjakkaat ihmiset ovat äärimmäisyyksiin taipuvaista, josta asiasta todistaa myös liitteenä oleva lehtileike.
Eräs Halosten suvun edustaja, joka lienee ollut äärimmäinen raittiusmies, raivostui niin vaimonsa lonkeron juomisesta, että seuraamukset olivat olla kauheat. Onneksi teossa käytetty Mora-puukko lienee ollut vähän huonossa terässä.
Suoritin tuossa sukututkimusta ja vaikuttaa siltä, että Mora-mies oli maamme aikansa parhaan viulistin Heikki Halosen tyttären poika ja sikäli erikoista, että myös Mora-miehen isä oli Halosia, mutta vain hyvin kaukaista sukua taiteilija Halosille.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000268582.html
perjantai 25. elokuuta 2023
Jevgeni Prigozhin
Nähtäväksi jää, sanoiko kolmas kerta tällä kertaa toden Jevgeni Prigozhinin tapauksessa. Hänenhän on aiemmin jo kaksi kertaa julistettu kuolleen. Joka tapauksessa tilanne on nyt se, että jos Punaisen viivan säveltäjä Aulis Sallinen sattuu tämän lukemaan, niin hänen kannattaa aloittaa sävellystyö uuden Jevgeni Prigozhin-aiheisen oopperakappaleen säveltämiseksi.
Nimittäin 1600-luvulla tapahtunut Kremlin valtataistelu, josta kertova ooppera Boris Godunov on niittänyt maailman raha-areenoilla suurta mainetta, ei mielikuvituksellisuudessaan yllä Kremlin nykyisen valtataistelun tasolle. Tosin nykyisen Kremlin valtataistelun tapahtumat alkavat olla liian uskomattomia ollakseen totta.
Eittämättä Jevgeni Prigozhin on roisto ja ihmishirviö, mutta myönteistä on se, että hän vaikutti olevan Venäjän johdossa olevan gangsterijoukkion rehellisin. Olen pitänyt häntä myös älykkäänä, joten tuntuu epäuskottavalta, että hän on matkustanut lentokoneessa omalla henkilöllisyydellään. Epäuskottavaa on myös, että hänen palkkasoturijoukkionsa kakkosmies natsihenkinen Dmitri Utkin oli ollut myös mukana samalla lennolla.
Voi siis hyvinkin olla, ettei Jevgeni Prigozhin ollutkaan kovin fiksu, mutta syvähenkinen ihminen hän kuitenkin oli ja syvähenkisyydessään hän oli lähes Matti Nykäsen ja Seppo Rädyn luokkaa. Sitä todistavat nämä kaksi hänen mietelausettaan, jotka Ilta-Sanomien sivulta löysin:
– Kuten sananlaskussa sanotaan: parempi on kuolla sankarina kuin elää homoillen.
– Me, me joudumme kaikki helvettiin, mutta helvetissä me olemme parhaita.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009805576.htmltorstai 24. elokuuta 2023